Αντιμετώπιση προβλημάτων και βελτιστοποίηση ετικετών τίτλων και επικεφαλίδων

4
Αντιμετώπιση προβλημάτων και βελτιστοποίηση ετικετών τίτλων και επικεφαλίδων
Αντιμετώπιση προβλημάτων και βελτιστοποίηση ετικετών τίτλων και επικεφαλίδων Vizion Interactive

Εδώ και μερικά χρόνια, η Google έχει λάβει τις δικές της συντακτικές αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιπροσωπεύουν ιστότοπους στα αποτελέσματά τους. Ξαναγράφουν τίτλους στα αποτελέσματά τους και ακόμη περιλαμβάνουν ιστότοπους που έχουν αποκλειστεί από την ευρετηρίαση. Το παράδειγμα τοποθεσίας της Google για αυτό ήταν ένας ιστότοπος του Υπουργείου Μεταφορών που ενδέχεται να έχει αποκλειστεί κατά λάθος από τον κάτοχο του ιστότοπου χρησιμοποιώντας το αρχείο robots.txt. Ωστόσο, επειδή η Google διαπίστωσε ότι επρόκειτο για λάθος του κατόχου του ιστότοπου, η Google εξακολουθεί να συμπεριέλαβε τον ιστότοπο, αλλά το έκανε με μια τροποποιημένη εμφάνιση του ιστότοπου που περιλάμβανε μια σημείωση προς τον χρήστη σχετικά με τον λόγο αποκλεισμού του ιστότοπου.

Τα τελευταία 5-10 χρόνια, έχω δει την Google να αυξάνει τη συχνότητα των αποφάσεών της να ξαναγράψει τίτλους ιστότοπων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, νομίζω ότι βελτιώνει την εμπειρία του χρήστη, ειδικά για ιστότοπους όπου ο τίτλος δημιουργείται αυτόματα (όπως σελίδες προϊόντων ηλεκτρονικού εμπορίου) και περιεχόμενο από βιβλιοθήκες που βασίζονται σε βάσεις δεδομένων (για παράδειγμα, δελτία τύπου). Συχνά, αυτοί οι τύποι ιστότοπων συμπληρώνουν την ετικέτα τίτλου τους με μια τιμή που λαμβάνεται απευθείας από τη βάση δεδομένων, η οποία μπορεί να μην είναι ιδανική επειδή αυτή η τιμή μπορεί να μην περιέχει τις λέξεις-κλειδιά που αναζητούν οι χρήστες ή ο τίτλος μπορεί να είναι πολύ μεγάλος. Υπάρχουν πολλά περίεργα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν από τη συμπλήρωση ετικετών τίτλων και επικεφαλίδων απευθείας από τη βάση δεδομένων. Θα βουτήξω περαιτέρω σε αυτά τα ζητήματα αργότερα σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου. Αρχικά, θέλω να περάσω από την ενημέρωση τίτλου στα μέσα Αυγούστου και να συζητήσω πώς μπορείτε να εντοπίσετε σελίδες που απαιτούν περαιτέρω έρευνα.

Ενημέρωση τίτλου Google και H1 Display

Στα μέσα Αυγούστου του τρέχοντος έτους, η Google έκανε ορισμένες προσαρμογές στον τρόπο εμφάνισης του τίτλου μιας σελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησής της. Ουσιαστικά, η Google διαπίστωσε ότι οι ετικέτες τίτλου έχουν γίνει λίγο ανεπιθύμητες και όχι πολύ πολύτιμες για τους χρήστες, γι‘ αυτό αποφάσισαν να χρησιμοποιούν την ετικέτα H1 πιο συχνά επειδή καθόρισαν ότι συνήθως είναι γραμμένη για ανάγνωση.

Από τη στιγμή που αυτή η αλλαγή κυκλοφόρησε, ορισμένοι κάτοχοι ιστότοπου διαπίστωσαν ότι όταν ο τίτλος και οι ετικέτες H1 διέφεραν, με τις λέξεις-κλειδιά-στόχους ή την παρότρυνση για δράση να περιέχονται μόνο στον τίτλο, η αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων (CTR) από τα αποτελέσματα αναζήτησης μειώθηκε—μερικές φορές κατά πάνω από 30%. Μια τέτοια πτώση μπορεί να είναι ένα σημαντικό ζήτημα για ιστότοπους που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην οργανική επισκεψιμότητα, με αποτέλεσμα να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα έσοδα του ιστότοπου.

Συλλέξτε και αναλύστε δεδομένα από το Google Search Console

Εάν είστε περίεργοι για το πώς μπορεί να επηρεαστεί ο ιστότοπός σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Google Search Console για να ελέγξετε το CTR είτε μιας μεμονωμένης διεύθυνσης URL είτε συγκεκριμένων ομάδων διευθύνσεων URL. Είναι απίθανο η αρχική σας σελίδα να έχει αλλάξει σημαντικά για τα επώνυμα ερωτήματα, επομένως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φίλτρο ερωτήματος για να φιλτράρετε την επωνυμία σας και, στη συνέχεια, να περιορίσετε περαιτέρω την αναζήτησή σας προσθέτοντας ερωτήματα σελίδας για συγκεκριμένα μοτίβα διευθύνσεων URL. Από ό,τι έχουμε δει στη Vizion μέχρι στιγμής, οι σελίδες σε βάθος σε έναν ιστότοπο είναι πολύ πιθανό να έχουν επηρεαστεί.

Εικόνα 1 Αντιμετώπιση προβλημάτων και βελτιστοποίηση ετικετών τίτλου και επικεφαλίδας Vizion Interactive

Αυτά τα αποτελέσματα θα μας δώσουν τη συνολική τάση να καταλάβουμε τι άλλο πρέπει να αναζητήσουμε. Εάν θέλουμε να ποσοτικοποιήσουμε μια συγκεκριμένη αλλαγή και να την αντιμετωπίσουμε περαιτέρω, μπορούμε να κατεβάσουμε τα δεδομένα για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και να βάλουμε και τα δύο σύνολα δεδομένων σε ένα υπολογιστικό φύλλο.

Εικόνα 2 Αντιμετώπιση προβλημάτων και βελτιστοποίηση ετικετών τίτλου και επικεφαλίδας Vizion Interactive

Δημιουργήστε μια νέα στήλη και συμπληρώστε την με „Εβδομάδα 1“ για τις σειρές δεδομένων URL για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Τώρα επικολλήστε τα δεδομένα για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και συμπληρώστε τη στήλη „Εβδομάδα“ με „Εβδομάδα 2“ για κάθε σειρά. Αυτό μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε έναν συγκεντρωτικό πίνακα και να ομαδοποιήσουμε τις διευθύνσεις URL.

Επιλέξτε „Κορυφαίες σελίδες“ για τις σειρές και „Εβδομάδα“ για στήλες και συμπεριλάβετε τη „Μέση θέση“ και τη „Μέση αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων“ για τις τιμές:

Εικόνα 3 Αντιμετώπιση προβλημάτων και βελτιστοποίηση ετικετών τίτλου και επικεφαλίδας Vizion Interactive

Τώρα, στο pivot, αντιγράψτε τις στήλες A–E και επικολλήστε τις ως τιμές σε μια νέα καρτέλα. Αυτό θα μας βοηθήσει να χειριστούμε τα δεδομένα πιο εύκολα παρά να περιοριζόμαστε στις μερικές φορές περίεργες ιδιορρυθμίες και περιορισμούς του συγκεντρωτικού πίνακα.

Στη συνέχεια, προσθέστε στήλες για να υπολογίσετε τη διαφορά μεταξύ των στηλών „Θέση“ και „CTR“, αφαιρέστε τις κενές σειρές, ταξινομήστε κατά μικρότερο CTR και φιλτράρετε τη νέα στήλη „Διαφορά θέσης“ με τιμές μικρότερες από 0. Ο πίνακας που προκύπτει θα πρέπει να μοιάζει με Αυτό:

Εικόνα 4 Αντιμετώπιση προβλημάτων και βελτιστοποίηση ετικετών τίτλων και επικεφαλίδων Vizion Interactive

Αυτός ο πίνακας επισημαίνει σελίδες όπου η μέση κατάταξη έχει αυξηθεί, αλλά το CTR έχει μειωθεί. Αυτές είναι οι σελίδες που θέλουμε να διερευνήσουμε περαιτέρω, επειδή το CTR τείνει να αυξάνεται με την αύξηση της θέσης.

Τώρα μπορείτε να αρχίσετε να εξερευνάτε μοτίβα στις διευθύνσεις URL για να προσδιορίσετε εάν μια συγκεκριμένη σειρά προϊόντων ή πρότυπο πρέπει να αξιολογηθεί περαιτέρω.

Αυτή δεν είναι μια τέλεια διαδικασία, επειδή μια μεμονωμένη διεύθυνση URL μπορεί να καταταχθεί για πολλά ερωτήματα και η Google μπορεί να εμφανίζει τον τίτλο μιας διεύθυνσης URL διαφορετικά ανάλογα με το ερώτημα. Εάν έχετε συνδρομή σε ένα εργαλείο παρακολούθησης κατάταξης που συλλέγει ένα στιγμιότυπο οθόνης του SERP για μια δεδομένη λέξη-κλειδί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα δεδομένα για να προσδιορίσετε εάν η αλλαγή του τίτλου από την Google μπορεί να συμβάλλει.

Δυστυχώς, τη στιγμή της σύνταξης αυτής της ανάρτησης ιστολογίου, τα εργαλεία στα οποία έχω πρόσβαση δεν επιτρέπουν μαζικές λήψεις της εξόδου SERP, επομένως είναι δύσκολο να κλιμακωθεί αυτή η διαδικασία πέρα ​​από τον έλεγχο μεμονωμένων διευθύνσεων URL. Ωστόσο, μόλις ελέγξετε μερικά, θα αρχίσετε να παρατηρείτε γρήγορα μοτίβα.

Βελτιστοποίηση των ετικετών τίτλου και H1

Οι ιδιαιτερότητες της σειράς λέξεων και η συμπερίληψη της επωνυμίας θα διαφέρουν ανάλογα με τις επωνυμίες που πουλάτε, τα προϊόντα που πουλάτε και τον τρόπο αναζήτησης των χρηστών. Υπάρχει συχνά μια σειρά από βέλτιστες πρακτικές στη δημιουργία ετικετών τίτλου και επικεφαλίδων με βάση τη γνώση για το κοινό σας.

Για παράδειγμα, ένας ιστότοπος B2C μπορεί να χρειαστεί να περιλαμβάνει διαστάσεις χρώματος ή μεγέθους, ενώ ένας ιστότοπος B2B μπορεί να χρειαστεί να περιλαμβάνει αριθμούς ανταλλακτικών ή SKU.

Συχνά, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη βελτιστοποίηση των ετικετών τίτλων και επικεφαλίδων δεν εντοπίζονται στις χειροποίητες αξίες για αναρτήσεις ιστολογίου και μοναδικό περιεχόμενο, αλλά στους μεγαλύτερους καταλόγους προϊόντων και ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου.

Εάν αξιολογήσουμε περαιτέρω τον τρόπο ημι-αυτοματοποίησης ή πλήρους αυτοματοποίησης της βελτιστοποίησης αυτών των τιμών, υπάρχουν γενικά τέσσερις φάσεις βελτιστοποίησης που κυμαίνονται από τη μη βελτιστοποίηση έως το προηγμένο ETL, το οποίο περιλαμβάνει περίπλοκη προεπεξεργασία και κανονικοποίηση δεδομένων, για να διασφαλιστεί ότι οι τίτλοι και οι επικεφαλίδες βελτιστοποιούνται:

  • Χωρίς βελτιστοποίηση
  • Αντικατάσταση προτύπου
  • ETL
  • Προχωρημένο ETL

Φάση 1 – Χωρίς Βελτιστοποίηση

Όπως ανέφερα στην αρχή αυτής της ανάρτησης, οι ιστότοποι συχνά παίρνουν μια τιμή από τη βάση δεδομένων και την τοποθετούν στην ετικέτα τίτλου ή στην ετικέτα H1, χωρίς —ή πολύ λίγους— κανόνες επικύρωσης ή αντικατάστασης δεδομένων.

Αυτό μπορεί να είναι προβληματικό επειδή η πηγή δεδομένων που συμπληρώνει τη βάση δεδομένων ελέγχει τώρα τις ετικέτες τίτλου σας. Αυτό σημαίνει ότι εάν η μορφή ή οι επιχειρηματικοί κανόνες αλλάξουν τον τρόπο δομής του ονόματος του εγγράφου, όλες οι ετικέτες τίτλου για αυτές τις σελίδες θα αλλάξουν κατά την επόμενη ενημέρωση της βάσης δεδομένων.

Συμβουλή: Εάν κάνετε SEO για έναν ιστότοπο που βασίζεται σε βάση δεδομένων, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε ειδοποίηση όταν ενημερώνεται η βάση δεδομένων, ώστε να μπορείτε να προσέχετε αυτούς τους τύπους αλλαγών.

Φάση 2 – Αντικατάσταση προτύπου

Η επόμενη φάση της βελτιστοποίησης των ετικετών τίτλου είναι να προσθέσετε κάποια λογική στο πρότυπο σελίδας που θα αφαιρέσει ορισμένες τιμές και θα αντικαταστήσει γνωστά ζεύγη τιμών.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου που πουλά προϊόντα από διάφορες επωνυμίες. Ορισμένα ονόματα προϊόντων θα περιέχουν επωνυμίες, ενώ άλλα όχι. Αντίθετα, το προϊόν μπορεί να περιλαμβάνει αναγνωριστικό προϊόντος, αριθμό μοντέλου ή ανταλλακτικού, έτος μοντέλου, διαστάσεις, χρώματα ή συντομογραφίες που πρέπει να μετακινηθούν ή να αντικατασταθούν.

Βλέπω συχνά συντομογραφίες όπως „GR“, „BL“, „BLK“ και „WHT“ που χρησιμοποιούνται για την αναπαράσταση των χρωμάτων. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε εάν η Google θα αναγνωρίσει όλες αυτές τις συντομογραφίες και θα τις αντιμετωπίσει ως συνώνυμες. Για παράδειγμα, το GR θα μπορούσε να σημαίνει γκρι ή πράσινο. Κατά την αναζήτηση αυτών των συντομογραφιών, η Google εμφανίζει συνώνυμα για BLK και WHT, αλλά δεν κατανοεί άλλες, όπως PK, GR και BL—πιθανότατα επειδή ορισμένες από αυτές τις συντομογραφίες μπορεί να χρησιμοποιούνται διαφορετικά μεταξύ διαφόρων επωνυμιών ή μοντέλων.

Η μορφή του ονόματος προϊόντος μπορεί επίσης να διαφέρει μεταξύ μοντέλων ή ομάδων προϊόντων εντός της ίδιας επωνυμίας καθώς και μεταξύ επωνυμιών. Η καταγραφή όλων αυτών των κανόνων και των συνεχιζόμενων παραλλαγών τους μπορεί τελικά να καταστήσει πιο δύσκολη τη διατήρηση του κώδικα ενός ιστότοπου, επειδή τα επίπεδα κανόνων είναι πιο δύσκολο να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Επιπλέον, όσο περισσότερη λογική περιλαμβάνεται στο πρότυπο από την πλευρά του διακομιστή, τόσο πιο αργός είναι ο χρόνος για το πρώτο byte. Αν και αυτό δεν ήταν συχνά ένα σημαντικό πρόβλημα απόδοσης, στον σημερινό κόσμο της βελτιστοποίησης για τα Core Web Vitals της Google, τώρα μετράμε και αξιολογούμε την απόδοση ανά χιλιοστό του δευτερολέπτου, επομένως μπορεί να προκύψει επεξεργασία αυτών των αλλαγών προτύπων ως μέρος μιας μεγαλύτερης πρωτοβουλίας απόδοσης.

Συμβουλή: Η χρήση ετικετών τίτλου και H1 που είναι σταθερά „έτοιμες για τον ιστό“ όχι μόνο διευκολύνει τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν καλύτερα το περιεχόμενό σας, αλλά συχνά βοηθά τη μηχανή αναζήτησης του ιστότοπού σας να ευρετηριάσει και να παρουσιάσει τα σωστά αποτελέσματα στους χρήστες.

Το πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι δεν χρειάζεται να προσαρμόσετε το ETL ή τις διαδικασίες ενημέρωσης της βάσης δεδομένων. Επιπλέον, είναι συνήθως πολύ πιο γρήγορο να κάνετε μια αλλαγή κώδικα από μια αλλαγή βάσης δεδομένων, λόγω άλλων εξαρτήσεων που συχνά είναι άγνωστες.

Ωστόσο, εάν η τιμή για τον τίτλο χρησιμοποιείται σε πολλά σημεία (για παράδειγμα, σε ένα χαρακτηριστικό alt εικόνας ή κείμενο συνδέσμου), μπορεί να χρειαστεί να ληφθεί μέριμνα για να μεταφερθεί η λογική επανεγγραφής σε αυτά τα στοιχεία.

Φάση 3 – ETL

Το ETL περιγράφει μια διαδικασία που χρησιμοποιούν οι διαχειριστές βάσης δεδομένων για την εξαγωγή, τη μετατροπή και τη φόρτωση δεδομένων στη βάση δεδομένων. Μπορεί να περιλαμβάνει επικύρωση δεδομένων και άλλους ελέγχους ορθότητας πριν από την εισαγωγή των δεδομένων. Ως σύμβουλος SEO, εάν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτούς τους άπιαστους διαχειριστές βάσης δεδομένων και να αρχίσετε να κατανοείτε τις διαδικασίες ETL τους, είναι συνήθως καλύτερο να εκτελέσετε τους κανόνες αντικατάστασης αξίας κατά τη διαδικασία ETL (η οποία γίνεται ως διαδικασία δέσμης και εκτός ώρα επισκέπτη της ιστοσελίδας).

Φάση 4 – Προχωρημένο ETL

Εάν έχετε δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους προγραμματιστές του back-end και τους διαχειριστές βάσεων δεδομένων και έχετε αποδείξει πώς η δουλειά τους ωφέλησε την εταιρεία, μπορείτε να επενδύσετε περαιτέρω στη βελτιστοποίηση των δεδομένων στη βάση δεδομένων με ολοένα και πιο περίπλοκους κανόνες και λογική. Αυτή η βελτιστοποίηση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει κανονικοποίηση δεδομένων και διασφάλιση ότι οι παραλλαγές λέξεων-κλειδιών διατηρούνται στο ελάχιστο ή ότι οι αναφορές τοποθεσιών (όπως διευθύνσεις και ονόματα πόλεων) διασταυρώνονται με ένα τρίτο μέρος (για παράδειγμα, μια λίστα ταχυδρομείου).

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιστοποιήσετε τις ετικέτες τίτλου και επικεφαλίδων σε μια ιστοσελίδα. μεγάλο μέρος αυτής της διαδικασίας εξαρτάται από τη γνώση της συμπεριφοράς αναζήτησης του κοινού σας και τον τρόπο διαχείρισης και εισαγωγής περιεχομένου. Οι σύμβουλοι SEO είναι μοναδικά τοποθετημένοι για να συνδέουν αυτές τις κουκκίδες, να φέρνουν συνάφεια στο περιεχόμενό σας και να συνεχίζουν να προωθούν την απόδοσή σας

Στη Vizion Interactive, έχουμε την τεχνογνωσία, την εμπειρία και τον ενθουσιασμό για να έχουμε αποτελέσματα και να κρατάμε τους πελάτες ευχαριστημένους! Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς οι Έλεγχοι SEO, η Διαχείριση Τοπικής Καταχώρισης, η Συμβουλευτική για τον επανασχεδιασμό ιστοτόπων και οι υπηρεσίες ψηφιακού μάρκετινγκ B2B μπορούν να αυξήσουν τις πωλήσεις και να ενισχύσουν την απόδοση επένδυσης (ROI). Αλλά μην δεχθείτε απλώς το λόγο μας, ελέγξτε τι έχουν να πουν οι πελάτες μας, μαζί με τις περιπτωσιολογικές μας μελέτες.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar